Show- en Marchingband


De Euroband anno 2020Het paradepaardje en oudste onderdeel van de vereniging. Opgericht op 1 november 1961 en sindsdien uitgegroeid tot een show- en marchingband met aanzien in binnen- en buitenland. Niet alleen in Nederland en grote delen van Europa, maar ook ver over de Europese grenzen als De Verenigde Staten en Canada heeft de vereniging haar muzikale- en show technisch kunnen aan het publiek mogen presenteren.

Vanaf die 60er jaren is het instrumentarium drastisch uitgebreid. De Es-des trompetten en bassen met een ventiel werden vervangen door trompetten en sousafoons met drie ventielen, die de te spelen muziekkeuze veel ruimer maakte. Daarna werden trombones, baritons, dwarsfluiten, saxofoons en piccolo's aangeschaft. De huidige bezetting geeft de mogelijkheid alle soorten muziek te maken.

De show- en marchingband repeteert eenmaal per week onder leiding van een professioneel instructieteam. Naast de vaste dirigent en slagwerk instructeur, bestaat dit team uit diverse docenten voor de opleiding van slagwerk- en blazersleerlingen. Voor het instuderen van nieuwe showmuziek en choreografie worden regelmatig arrangeurs en showinstructeurs aangetrokken.

De Euroband staat ook bekend om haar "alternatieve" shows. Sinds de 70er jaren heeft de Euroband, naast een galashow, ook vaak een 2e show op het programma staan. Een zwerversshow, een Flowerpower show, een Franse show, een Italiaanse show en dat allemaal in passende kleding en bijbehorende muziek. Zelfs bij Europacup wedstrijden in de 70er jaren heeft de Euroband in een bomvolle Kuip opgetreden in Feijenoord tenues.

Sinds begin 2017 staat de galashow "The Elements" op het programma. De muziek, verwerkt in deze show, bestaat uit bekende en minder bekende nummers met als thema: water, aarde, lucht en vuur. Beter bekent als "de vier elementen". Water symboliseert leven; Aarde geeft houvast; Lucht is zuurstof, ruimte en vrijheid; Vuur symboliseert warmte, licht en energie. Het zijn de bestanddelen van de ons omringende werkelijkheid van de natuur, waar wij allemaal deel van uitmaken.
In 1966, 1970, 2001, 2005, 2009, 2013 en 2017 heeft het orkest met succes deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Dit jaar behaalde het orkest 83.78 punten bij de Marswedstrijden, wederom een mooie gouden plak waar wij enorm trots op zijn.

Enkele hoogtepunten van optredens die zeker het noemen waard zijn:
- De Nationale Militaire taptoes in 2006, Floriade Taptoe 1992, taptoes in het Rotterdamse Ahoy, Euro-taptoes in 2001 en 2004.
- The Royal Nova Scotia International Tattoo, Halifax (Canada) in 2008.
- Bloemencorso's in o.a. Zundert (Nederland), Digne les Bains (Frankrijk), Neuchatel (Zwitserland) en Jersey (Verenigd Koninkrijk).
- Streetparades in o.a. Parijs, Keulen, Hamburg, Rotterdam, Brussel en Londen.
- Taptoe Schloss Marienburg in 2015
- De grote streetparades en taptoes in 2016 in Chalon sur Saune en Digne les Bains (voor de derde keer).
- Ook in 2017 zijn de eerste (weekend) optredens achter de rug; in Villefranche sur Saune werden eind januari de Conscrits feesten muzikaal opgeluisterd en in augustus werd deelgenomen aan de Luther Tattoo in Hanau.

Geinteresseerd? Nieuwsgierig?
Wij repeteren elke dinsdag van 20.00-22.30 uur in muziekgebouw "de Schalmei". Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@euroband.nlCopyright © 2020 Tamboer- en Trompetterkorps Euroband Rotterdam