Leden
EUROBAND DOOR DE JAREN HEEN
Euroband is op 1 november 1961 opgericht te Rotterdam-Kralingen vanuit de Turn- en Atletiekvereniging Tenaco. Het bestuur na de oprichting, onder leiding van Leo Kloosterman, had een deskundigheid in huis, die ervoor zorgde dat Euroband bij de top van Nederland ging behoren. De heer A. den Adel was een man die vooral in de beginperiode veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de vereniging. Door zijn grote inzet en zijn grote betrokkenheid bij de mens achter het instrument, werd hij benoemd tot 'lid van verdienste'. Helaas is de heer Den Adel inmiddels overleden. Sinds halverwege de tachtiger jaren werd de vereniging voorgezeten door Edward Spilt. Edward heeft als voorzitter en als drijvende kracht de club steeds groter en bekender weten te maken. Onder zijn leiding zijn de koersen bepaald die Euroband hebben gebracht bij de top van de Nederlandse Show- and Marchingbands.


Op 11 november 2001 is Edward op 55 jarige leeftijd overleden. Zijn populariteit binnen de muziekwereld werd pas echt duidelijk tijdens de massale opkomst op de begrafenis.

Het zal duidelijk zijn dat in de beginjaren de meeste leden uit de wijk Kralingen afkomstig waren. Tegenwoordig is dat heel anders met de vele leden die buiten Rotterdam woonachtig zijn.

De repetitieruimte heeft een eigen evolutie meegemaakt. In het begin werd geoefend in de veilinghallen aan de Boezembocht. De trompettisten in het toilet en de tamboers in een ruimte waar veilingkisten werden gemaakt. Als er niet te veel fust stond kon de band exerceren en het showlopen instuderen. Na een brand, die de loods vernietigde, met daarin het totale instrumentarium, mocht worden gebruik gemaakt van de fietsenstalling en de afslagruimte van de veiling. De exercitie moest buiten plaatsvinden. Het werd een onhoudbare situatie.
In de Sint Bavoschool aan de Gerdesiaweg werd een redelijk onderkomen gevonden. De schoollokalen voldeden prima, maar ook hier moest buiten worden geëxerceerd, wat de niet-muzikale omwonenden niet echt konden waarderen. Tijdens ouderavonden moest worden uitgeweken naar de kelder van wijkgebouw Onésimus en tijdens deze schoolperiode is Euroband enkele keren verrast door inbrekers.
De Vierleeuwenschool aan de Goudserijweg werd het volgende adres. Eigenlijk had de vereniging hier dezelfde voordelen en nadelen als de Sint Bavoschool, echter de Crooswijkse jeugd is er in geslaagd ons weg te pesten.
Hiervandaan werd verhuisd naar barakken van Gemeentewerken aan dezelfde Goudserijweg. Deze barakken stonden op de nominatie gesloopt te worden en dus werd het verblijf daar bijzonder kort.
Min of meer gedwongen moest de Kralingse vereniging de niet-risicoloze overstap maken van Crooswijk/Kralingen naar Rotterdam-Zuid. De club vond een tijdelijk onderkomen in het Rotterdamse Ahoycomplex. Hier was de afhankelijkheid van festiviteiten en activiteiten in het Ahoycomplex een spelbreker waardoor regelmatig niet kon worden gerepeteerd. Uiteindelijk kwam Euroband, tezamen met verschillende andere Rotterdamse verenigingen, terecht in gebouw Schalmei I.
Door de aanleg van de Betuweroute is Schalmei I weer gesloopt en na een paar jaar gerepeteerd te hebben in een school en een sporthal heeft onze muziekvereniging Euroband weer de beschikking over een prachtig nieuw gebouw, Schalmei II. Ondanks dat de oefenruimte moet worden gedeeld met andere verenigingen, is dit toch wel de droom van menige club.

In de loop der jaren werd opgetreden in talloze steden, dorpen en gehuchten in het buitenland, zoals: Brussel, Parijs, Nice, Compiègne, Beauvais, Düsseldorf, Keulen, Locarno enz. enz. Toppers waren de tournee door Amerika en Canada in 1974 en de 9-daagse optredens te Sicilië, de weekends in Cannes, Aix les Bains, Morvillars, Neuchâtel, Iserlohn, Spalding en Newbury.

Ook in ons eigen land is Euroband een veelgevraagde Show- en Marchingband. Zo werd opgetreden tijdens bekende taptoes in Rotterdam Ahoy, Leeuwarden en Leiden. De Floriadetaptoe Zoetermeer in 1992 en het muziekfestival Unicapelle 1995 zijn beide op televisie uitgezonden.

In de jaren zestig werd tweemaal succesvol deelgenomen aan het befaamde Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Het werd dus weer eens tijd om deel te gaan nemen aan dit WMC. Dit gebeurde in juli 2001 en het resultaat mocht er zijn; een eerste prijs bij de Marswedstrijden in de Championdivisie. Na van dit succes te hebben geproefd toog de vereniging ook in juli 2005 richting Kerkrade.
Toen werden er 2 gouden plakken binnengehaald; zowel met de Mars- als met de Showwedstrijden.
De hoogtepunten in de Nederlandse optredens waren ongetwijfeld de deelname aan de Nationale Taptoe Breda in 1987 en in 1992: Tussen de grote Nederlandse Militaire korpsen liet Euroband een goede indruk achter. In 2006 werd meegedaan met The National Military Tattoo in Rotterdam, de opvolger van de Nationale Taptoe Breda. Samen met Thalita Vlaardingen en Excelsior Rotterdam werd in een Massed Band een show gedraaid. Ook dit keer was de deelname spectaculair en succesvol.

In 1966 werd een grammofoonplaatje opgenomen, ter ere van het eerste lustrum en het 100-jarige bestaan van Onésimus. Euroband vulde een zijde met de 1ste lustrumfanfare, March and Rumba di Vesta en de Metromars. De dirigent was de toenmalige voorzitter en tambour-maître Leo Kloosterman.
De instructie was destijds in handen van de heren H. van Kapel en J. van Dijk. De muziek die gespeeld werd op Taptoe Breda 1992 is opgenomen op een cd. Euroband heeft daar haar medewerking aan verleend met Stedenmedley onder leiding van onze toenmalige muzikaal leider Joop Peters. In 1997 werd onder leiding van Joop Peters de eigen CD Impression geproduceerd en in 2004 onder leiding van René Leckie de CD Irrisistible.

Het 40-jarig bestaan van de vereniging op 1 november 2001 is op waardige wijze gevierd. Door het organiseren van Eurotaptoe 2001 op 3 november in Topsportcentrum te Rotterdam heeft de vereniging deze mijlpaal op de kaart gezet. Met een middag- en avondtaptoe hebben ruim 4000 toeschouwers kunnen genieten van de show en muziek van Nederlandse toporkesten. Het succes in 2001 van zo'n taptoe was reden om ook in 2004 een Eurotaptoe te organiseren. Deze keer alleen een avondvoorstelling. Ook in 2004 was de eigen taptoe een succesvolle happening.

Vanaf de oprichting is de choreografie in handen van leden van de club, waardoor originaliteit gewaarborgd was. In het inmiddels meer dan 45-jarige bestaan van Euroband zijn vele verschillende shows ingestudeerd en gebracht. Met zowel onze galashows, als de alternatieve zwerversshow, de Franse show en de populaire Flowerpowershow heeft het orkest bijzonder veel succes geoogst.
Euroband is toch altijd voor iets bijzonders in. Zo traden we in 1977 op in de rust van de Europacup wedstrijd Feyenoord-Espagnol. De gehele vereniging holde in een compleet Feyenoordtenue het veld op, dit tot groot enthousiasme van het in grote getale aanwezige publiek. Als gevolg van dit optreden vond een interview plaats met de in 1986 overleden Willem Ruys, met onze toenmalige voorzitter Koos Boeren. Dit interview werd toen, compleet met foto, gepubliceerd op de middenpagina van Voetbal International.

Sinds 1 oktober 2005 bestaat Jong Euroband. De constante behoefte aan leden heeft de ledenvergadering doen besluiten om tijd en energie te gaan steken in de jeugd. Een bijzonder enthousiast team, de jeugdcommissie, was er na een jaar in geslaagd om 20 kinderen in de opleiding te hebben. Dit werd bereikt met workshops op scholen en tijdens evenementen.

Ook sinds 1 oktober 2005 bestaat Stageband Eurokest. Deze afdeling wordt gevormd door leden die wel graag muziek willen blijven maken, maar om de een of andere reden niet meer willen of kunnen (show)lopen. Ook zijn er leden van de Show- & Marchingafdeling die het gewoon leuk vinden om ook bij Eurokest muziek te maken. De stageband bestaat uit ongeveer 20 tot 25 muzikanten.

Sinds 1 juli 2007 heeft de muziekvereniging Euroband een popkoor in haar gelederen, Xing-Rotterdam. Ongeveer 35 dames zingen bekende en minder bekende popmelodiën. Het koor zoekt ook zingende heren, want bij voldoende aanbod zijn ook zij van harte welkom.

Tijdens de oprichting werd de naam Euro-Band gekozen. Inmiddels is de naam gewijzigd in Euroband, gelijk met de introductie van het nieuwe logo, tijdens het Nieuwjaarsconcert in 1995. Op deze manier hoopt de vereniging een éénduidige en meer professionele uitstraling te bewerkstelligen. Wij zijn ons ervan bewust dat wij nog wel het één en ander kunnen vermelden over bijzondere gebeurtenissen uit het verleden van de club. Dit zou alleen aan de strekking van dit verhaal voorbijgaan. Desondanks hopen wij, dat wij u een klein beetje een beeld geschetst hebben over onze geschiedenis. Wij zijn ervan overtuigd dat u zo links en rechts nog wel eens een leuk verhaal uit de historie van de vereniging zal opvangen. Zeker als u praat met leden met een lange staat van dienst.